Rob’s biofiel avontuur in Kopenhagen: inspiratie voor Fijne Werkplek

Kopenhagen: 4/9 – 8/9/2024

Inspiratietrip

Begin september maakte Rob, oprichter van Fijne Werkplek, een bijzondere reis naar Kopenhagen samen met de Biophilic Design Academy van Liane Bongers. Samen met  Joka van Dusseldorp van JokaLiving, onze gids en kenner van Kopenhagen.

Deze trip stond volledig in het teken van biofiel design en gaf Rob de kans om inspiratie op te doen in een stad die bekend staat om zijn vooruitstrevende, natuurlijke en duurzame ontwerpprincipes. Deze ervaring heeft zijn visie op het ontwerpen van werkplekken verder verrijkt en zet de toon voor de toekomstige projecten van Fijne Werkplek. Hieronder een kijkje in zijn reis en de bezochte locaties.

Dag 1: Innovatieve architectuur en natuurlijke verbindingen

De eerste dag begon met een bezoek aan het Zoku Hotel in Kopenhagen, een hybride thuiskantoor dat zowel werk als verblijf op een innovatieve manier combineert. Hoewel Zoku zichzelf niet specifiek een biofiel ontwerp noemt, bevat het hotel tal van elementen die hier wel onder vallen: veel daglicht, natuurlijke materialen zoals hout en leer, en een subtiel gevoel van gemeenschap en verbinding. Het concept is ontworpen door het Nederlandse bureau Concrete en is vooral geliefd bij zakelijke klanten en digitale nomaden. Elk Zoku-hotel is uniek door de toepassing van lokale materialen, zoals het hout in de Kopenhagen-vestiging dat afkomstig is uit Denemarken zelf.

Een bezoek aan Nordhavn https://www.cobe.dk/projects/nordhavn

Met prachtig weer en goede fiets op verkenning in een nieuw staddeel, Nordhavn.

Bezoek aan Kvadrat, stofproducent van het bekende Hallingdal uit 1965. Een wereldspeler met productie in Europa waarbij duurzaamheid hun hoogste goed is. Naast stoffen produceren ze ook carpets, gordijnen, zonnewering, akoestische panelen en plaatmateriaal geheel gemaakt van reststoffen katoen en een biobinder….  Wat een heerlijke ontdekking en fijne ontvangst van Rob Reukers!! https://www.kvadrat.dk/en

 

Tip of Nordo ligt aan de rand van de wijk Århusgade en staat als een moderne vuurtoren en de werkplek van de toekomst. Zelfs van een afstand gloeit Tip of Nordø – de glanzende gevel van het 60 meter hoge silovormige kantoorgebouw dat zowel de lucht als de zee weerspiegelt. Een werk van Cobe,  gekende Deens architectenbureau van Dan Stubbengaard. Indrukwekkende inkomhal waar zoveel mogelijk natuurlijk groen in opgenomen is.

Doorheen Kopenhagen zijn we nog heel wat mooie parles van gebouwen gaan ontdekken van Cobe  https://www.cobe.dk/office

Het warme Kopenhagen, boodt ook afkoeling aan! Op verschillende plaatsen kan je vrij zwemmen en heerlijk verfrissend zeewater!

Een ander mooi project, vermelden waard is https://www.copenhageninternational.school/. Opleiden van kampioenen van een rechtvaardige en duurzame wereld. Mooie architectuur in het midden van de haven.

Verfrissende bubbels van appel drinken op de rooftop-tuin van ØsterGro .  In het midden van de stad, vanop de grond bekenen niets vermoedend, het eerste rooftop farm van Denemarken. Het beslaat 600 m2 met velden met biologisch geteelde groenten, fruit, groenten, kruiden en eetbare bloemen, een kas, kippenhok en drie bijenkorven. Je kan dit alles proeven in hun resto Gro Spiseri op de rooftop. ØsterGro combineert stadslandbouw met een unieke eetervaring. Het initiatief toont hoe stedelijke ruimtes benut kunnen worden om natuur terug te brengen in de stad. Deze ervaring inspireerde Rob om na te denken over hoe groenvoorzieningen nog meer geïntegreerd kunnen worden in de werkplekken die Fijne Werkplek ontwerpt.

https://www.oestergro.dk/in-english

Nadien ging het richting Audo, investeren in tijdloos Deens design – ze creëren sterke en duurzame relaties tussen ontwerpers, fabrikanten en klanten. Zij geloven in modern ontwerp dat is gebouwd om lang mee te gaan. De volledige collectie kon je beleven in de showroom, maar tevens ook in de hotelkamers en restaurant in het gebouw. ’s Avonds hebben we daar dan ook genoten van een heerlijk diner….. ook de innnerlijke mens hebben we verzorgd op onze belevingstrip! https://audocph.com/ Tijdens ons bezoek aan Audo was er de boekvoorstelling van het nieuwste book van Norm Architects, een extraatje dat we niet hebben laten liggen. https://normcph.com/

Dag 2: meubeldesigners en ondergronds parkeren

Deze dag geheel in het teken van toonaangevende designmerken, meubelontwerpers, assesoires, lampen, …Deens design en highlevel ontwerp die zich richten op biofiel ontwerp. Van Fredericia naar Muuto, &tradition en Normann. Een ontmoeting van mooi ontwerp, functioneel en duurzaam.  Hartelijk werden we telkens ontvangen op elke plek die we mochten beleven. Luisteren naar gepassioneerde ontwerpers en designers waarbij duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel gedragen wordt. At Muuto kregen we een leerijk en tevens weldoordacht verhaal in de vorm van een presentatie rond sustainebility. Voor mij een schoonvoorbeeld van hoe het zou moeten!

https://www.fredericia.com/ideas-crafted-to-last-j39-mogensen-chair

https://www.muuto.com/

https://www.andtradition.com/

https://www.normann-copenhagen.com/en

Functionele meubeloplossingen en accessoires die perfect passen binnen biofiel design.

Al gehoord van MAT? Bij Normann hebben ze een stoel die met innovatie en circulariteit in de kern is, een verkenning van hoe je een hedendaagse schelpstoel kunt maken met materialen die een lagere milieu-impact hebben dan de industrienorm. De schaal van de Mat Chair is innovatief vervaardigd met hennep en palinggras, een soort zeewier. De materialen vormen de essentie van het ontwerp. https://www.normann-copenhagen.com/en/customize/mat/mat-chair

Het volgende project dat Rob heeft mogen beleven is het bezoek aan de landschaptuinen en parkeergarage van de opera van Kopenhagen. Het Opera Park is een groene oase aan de haven van Kopenhagen tussen het Royal Danish Opera House en de nieuwe stedelijke wijk Paper Island (Papirøen).

Het Opera Park bestaat uit een parkeerplaats met twee verdiepingen, een buitenpark en een kas met café. Het park in van de hand van Cobe projects en is 21500m2 groot. Bestaat een een 250 tal verschillende soorten beplanting en is een ware oase van groen in de stad en heeft een positieve impact op de biodiversiteit. Een weetje: dit geheel gefinancierd/geschonken door de A.P. Moller Foudatio, onderdeel van de Mærsk family.

In 2024 heeft het Opera Park verschillende prijzen ontvangen: ArchDaily’s Building of the Year Award in de categorie ‘Public & Landscape Architecture’, Architizer’s A+Awards in de categorie ‘Public Parks and Green Spaces’ en Copenhagen’s Building Award.

https://www.operaparken.dk/en/

Een ander hoogtepunt van de dag was Vaekst, een restaurant dat volledig is ingericht als een binnenkas. Het ontwerp, waarin natuurlijke materialen en een levendige groene sfeer centraal staan, weerspiegelt perfect de principes van biofiel design. Dit restaurant was zelfs een case study in het toonaangevende magazine Creating Positive Spaces with Biophilic Design. Het doel was om een tuinachtige sfeer te creëren, wat perfect is gelukt door het gebruik van groene wanden en natuurlijke lichtinval. https://cofoco.dk/en/vaekst/

Dag 3: Bali in het hart van Kopenhagen

De reis eindigde op dag drie met een bezoek aan het Eco-hotel Manon les Suites, een oase van rust in het drukke Kopenhagen. De met groen overdekte balustrades rondom het zwembad en de overvloed aan planten zorgden direct voor een rustgevend effect op iedereen die het hotel binnenstapte. Het hotel biedt een biologische keuken en maakt gebruik van duurzame producten, wat perfect aansluit bij de biofiele visie van Fijne Werkplek. https://guldsmedenhotels.com/manon-les-suites-5-star-hotel-with-pool-in-copenhagen/?utm_source=GBP&utm_medium=organic

We mochten exclusief nog een kijkje nemen achter de schermen van Tom Rossau. Een familiebedrijf dat handgemaakte lampen maakt van hout, aluminium, koper, stof… Mooi design, tijdloos en vooral duurzaam. https://www.tomrossau.com/

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de iconische Palmhuset in de botanische tuin van Kopenhagen. Dit historische bouwwerk biedt niet alleen een prachtige verzameling planten, maar ook een inspirerend voorbeeld van hoe natuur en architectuur op een indrukwekkende manier kunnen samenkomen.

https://snm.dk/en/exhibition/palm-house

Fijne Werkplek: biofiele principes integreren in elk project

De reis naar Kopenhagen heeft Rob niet alleen geïnspireerd, maar ook gemotiveerd om nog meer aandacht te besteden aan de integratie van natuurlijke elementen in werkplekken. Fijne Werkplek streeft ernaar om omgevingen te creëren waarin werknemers niet alleen productief kunnen zijn, maar ook tot rust komen en zich verbonden voelen met hun omgeving. Door samen te werken met leveranciers zoals Kvadrat, Muuto en Normann, kunnen we innovatieve oplossingen bieden die esthetiek, duurzaamheid en welzijn combineren.

Met de inzichten van deze reis blijft Fijne Werkplek vooruitlopen in het ontwerpen van gezonde, inspirerende werkplekken. Of het nu gaat om het toevoegen van groenwanden, het optimaliseren van daglicht of het kiezen van de juiste natuurlijke materialen, bij ons staat het welzijn van de gebruiker altijd centraal.